Güneş Enerjisi ile Çalışan Tekerlekli Sandalye Piyasası

Tekerlekli sandalyeler yaralı ya da sakat insanların vazgeçilmez ihtiyaçlarının başında gelmekte. Manuel tekerlekli sandalyeler kolaylıkla edinilebileceği gibi, aynı zamanda kullanıcının üst ekstremite kaslarını çalıştırma ve dolaşım ile solunum fonksiyonlarını artırma açısından da oldukça önemli. Ancak bu  tekerlekli sandalyeler  çok büyük ölçüde mekanik verimi azaltmakta, kullanıcıda üst ekstremite zararına ve yorgunluğa sebep olabilmektedir. Elektrikli sandalyeler ise manüel sandalyelerin bu risklerini azaltırken, fazla yer kaplayabilmekte ve görece yüksek meblağlarda satılmaktadır.

Bütün bu sorunlara çözüm olabilmesi açısından araştırmacılar kullanıcının tercihine göre manuel ya da elektrik itimi ile çalışabilen ve güneş enerjisinden güç alan yeni tekerlekli sandalyeler tasarlanmaya çalışılmakta. Bu çalışmalardan biri, 2014 yılında Rehabilitasyon Araştırma ve Geliştirme Dergisi’nde (JRRD) yayınlandı. Çalışmanın sonucuna göre güneş panelleri ile çalışan tekerlekli sandalyeler, sadece akü ile çalışan diğer tekerlekli sandalyeler ile kıyaslandığında, gezinti mesafesinde %26 artış sağlamakta. Dahası, bu tekerlekli sandalyelerin tasarımı, taşınabilir yük miktarını artırırken ulaşımı da oldukça konforlu kılarak, akülü tekerlekli sandalyelerin kapladığı alandan kaynaklanan sıkıntıyı azaltmakta.

Yenilenebilir Güneş Enerjisi İle Çalışan Tekerlekli Sandalyeler

Ayakta durmayı önleyen hastalık ve sakatlıkların günümüzde fazlasıyla artmasıyla birlikte tekerlekli sandalye ihtiyacı da yükselişe geçmiştir.  Her ne kadar elektrik ile çalışan tekerlekli sandalyeler, manüel olanlara göre daha fazla tercih ediliyor olsa da, söz konusu bu sandalyelerin artan fiyatı kullanım oranlarını azaltmaktadır. Bu durumun önüne geçebilmek için son yıllarda yenilenebilir güneş enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalyeler tasarlama çalışmaları artmıştır.

Mühendis ve tasarımcıların elektrik ve güneş enerjisini birleştirerek tasarladıkları söz konusu bu tekerlekli sandalyelerin işleyiş süresini artıracağı için çok geçmeden yatırımcılar sayesinde piyasada yaygınlaşmaya başlayacaktır. Ayrıca USB girişi, güneş paneli gölgelikleri, manevra kolu, el pedalı ve diğer çeşitli eklentiler de bu tekerlekli sandalyelerin, daha kullanıcı odaklı olmasını sağlayarak piyasa değerini ve rağbetini artıracaktır.

Özellikle Kuzey Amerika’da artan sakatlıklar doğrultusunda tekerlekli sandalye ihtiyacı artışa geçmiş, bu da yeni araştırmalara başlanmasının önünü açmıştır. 2014’te yayınlanan Sakatlık Statü Raporu’na göre sakat insanların popülasyondaki oranı %12.6’dır ve bunların içine her altı kişiden biri tekerlekli sandalyeye ihtiyaç duymaktadır.

Dünya Cerebral Palsy Günü’nde Ödül Alan Akülü Sandalye

Virginia Üniversite’si Mühendislik Departmanı tarafından tasarlanmış olan güneş enerjili tekerlekli sandalye Dünya Cerebral Palsy Cp -Beyin Felci Günü’nde birincilik ödülünü kazanmıştır. Öğrencilerin tasarladıkları bu tekerlekli sandalyede, bataryanın ömrü güneş panelleri ile %40 daha fazla artırılmıştır. Bu icat çok geçmeden U.Va. Licensing and Venture Group tarafından lisanslandı.

Amerika Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı ve dört diğer kuruluş tarafından, Georgia Teknoloji Enstitüsü İleri Haberleşme Merkezi’ne engelli bireyler için geliştirilecek kablosuz internet uygulamaları çalışmalarında kullanılmak üzere, 4.6 milyon dolar finansal destekte bulunulmuştur. Bu tarz çalışmalar sayesinde engelli kimselerin geliştirilmiş tekerlekli sandalye ve diğer araçları kullanabilmelerinin ve toplumda herkes ile eşit koşullarda yaşabilmelerinin önü açılacaktır.

invacare solara

Asya-Pasifik bölgesinin artan tekerlekli sandalye ihtiyacı ve takip eden küçük ve büyük ölçekli pek çok araştırma sayesinde, güneş enerjili tekerlekli sandalye piyasasında kısa sürede ön plana çıkacağı beklenmekte. Bununla birlikte endüstride rolü büyük olan kuruluşlar işlerini, Hindistan misali gelişmekte olan ülkelerde yaymaya çalışmakta olup, böylelikle daha önce mümkün olmayan pek çok yeni araştırma ve uygulamanın da önünü açmakta. Örneğin Belçika temelli bir tekerlekli sandalye üreticisi olan Vermeiren Hindistan’da 40,000 tekerlekli sandalyeyi satışa çıkaracağını duyurmuştu. Söz konusu şirketin satışlarının %40’ı Hindistan’da satılmakta, geri kalanı ise Orta Doğu ve Avrupa ülkelerinde dağıtılmaktadır.

>  Güneş Enerjisi ile Çalışan Tekerlekli Sandalyeler

Endüstri kurumları, Meksika gibi daha önce bu konuda yatırım yapılmamış bölgelerde de güneş enerjili tekerlekli sandalyelerin olası piyasasını incelemekte. Örneğin Invacare kuruluşu Solara manuel tekerlekli sandalye satışlarını çoktan Meksika’ya yoğunlaştırmış bulunmaktadır.

Güneş enerjili tekerlekli sandalyelerinin piyasadaki kuruluşları şu şekilde sıralanabilir: Kyocera Corporation, Beamer Ltd, Ostrich Mobility, Solar Mobility Inc., Invacare Corp., Trina Solar, Yingli Solar, Green Energy, First Solar, SunPower Corporation and Canadian Solar.

About Author /

Tekerlekli sandalye ve aksesuarları tanıtımlarına, Türkiye'deki ve dünyanın diğer ülkelerindeki tekerlekli sandalye teknolojisi ile ilgili en son çıkan haberlere, tekerlekli sandalye kullanıcılarının yaşam koşullarını iyileştirecek bilgilere web sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.

6 Comments

  • melek
    7 yıl ago Reply

    bu sandalyelerde batarya hersey demek. hareket onunla oluyor güneş enerjişli olması cok iyi dusunulmus

  • halil
    7 yıl ago Reply

    aslında dunyanın artık bu sekilde enerji kaynaklarına dönmesi gerekli. petrolden cıkan enerjileri gecelim artık

  • Kemal
    7 yıl ago Reply

    Güneş enerjisi ile çalışan modelleri bir türlü bulamıyorum nereden bulabilirim detaylı bir bilgiye ihtiyacım var.

  • Ekrem
    7 yıl ago Reply

    Gunes enerjili uretim yapilmasi guzel.olmus cunku akude enerji kaybi sorunlari var. Sonucta bittiginde magduriyetler olabilir. En makulu ikisininde ayni aracta olmasi

  • Hilal
    7 yıl ago Reply

    Güneş enerjisi artık bir çok alanda zaten kullanılıyor sanırım tekerlekli sandalyelerde de yıllar önce kullanılmaya başlanmıştı

  • Servet
    7 yıl ago Reply

    Güneş enerjisi ile çalışan modelleri ilk görüyorum.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Start typing and press Enter to search